Sunday, April 18, 2010

muetmuetmuettt

Ramai org tanya nak dpt tips muet and seriously,saya pun tak tau cmne saya bole dpt band 5.Serious.So untuk sesiapa yg berminat,disini ku lampirkan(tak leh blahhh) my msg to my classmate Wahida thru fb when she asked for tips.Anggap la ini sebagai satu personal note kerana gaya bahasa tidak langsung berbunga apalagi berbunyi antagonis.Saya jugak seorang yang straight forward dan tidak menggunakan metafora kerana khuatir ramai sukar memahami apa yg saya ingin sampaikan.Anda faham lirik lagu M.Nasir?Sedap tetapi saya jugak tidak mengerti.Ok shut up now.

AND THE TIPS AREEEE:-
ntuk bahagian essay part 1 yg kasi chart or graph sume tu,untuk selamat baik ko tulis je semua info yg dia kasi.ade org just membandingkan yg paling tinggi dgn yg paling rendah .tapi kalau kau membanding yg tu je essay kau tak panjang nanti and kau nak tulis ape lagi?soalan tu slalunya semua info dia tu ade kaitan so ko kene tulis semua.ade satu soalan contoh muet dia ckp pasal ops sikap,and lepas tu dia kasi statistik and apa yg patut dibuat untuk mengelakkan kemalangan.so semua point ni ko kene masukkan sbb dia membantu ko ntuk conclusion ko gak.ko amik en muet last sem?ingat tak kite kene susun balik ape yg employers dan applicants rasa qualification penting nak dpt keje.yg 1 plg tinggi 10 plg rendah bende alah tu.so yg tu dah la ko kene susun,pastu aku tulis semua qualification yg dia kasi.

ntuk speaking untuk ko bgi aku takla susah sgt.bila dpt soalan tu jgn gelabah,fikir je ape point yg ko nak ckp.jgn risau,masa group tu ko boleh tambah point.lagi satu kalau ko yg no 1,untuk discussion mmg ko kene ckp dulu.jgn segan ckp je sebab slalunya siapa start dulu dpt lebih markah sbb dia appear confident.ckp je cmni "ok a very good morning to all.so regarding our issue about blablabla i find that my point is the best,because blablabla.cmtu je.and then kalau org lain start ckp and ade ko tak stuju tunggu jap pastu ckp la excuse me,i think that ur point is good however blablabla.sambil kau carik point ntuk ko,fikir la gak kelemahan point org lain.tapi jgn slalu interrupt unless org lain mmg tak nak ckp sbb akan nampak cm ko ni takde manners and tak nak kasi peluang kat org lain.faham tak?hahaha papehal lagi kau tak fhm msg aku yek.i know u can do it!all the best ! :)
Selamat berjaya semua.Salam 1 Malaysia

1 comment:

aurevoir said...

thnx!=))