Thursday, September 16, 2010

Kes Sosilawati

Dato Sosilawati Lawiya

Sila la baca blog post ni dengan hati yang terbuka ye.
So sekarang Malaysia tengah kecoh dengan isu kes pembunuhan jutawan kosmetik terkenal,Dato Sosilawati Lawiya.Kenapa kes ni boleh mendapat perhatian ramai pihak?Pertama,Sosilawati ni boleh jugak digelar sebagai seorang public figure,dan antara perkara yang membuatkan nama beliau naik ialah perkahwinannya dengan penyanyi rock,Nash.
Firstly saya ni bukan jenis yang suka menghentam saja.Melainkan orang tu memang bodoh,cakap tak ada fakta dan cuba nak naikkan kemarahan orang.Jadi buat permulaan,saya nak puji PDRM sebab kita kena akui,mereka pantas dalam mencari petunjuk dan suspek untuk kes pembunuhan ni.Kudos!
Tapi,yang tak berapa nak berkenan tu bila KPN cakap kes pembunuhan ni tak ada sentimen perkauman.Firstly,kenapa dia nak ckp macam tu?Memang la in the first place tak ada sentimen perkauman langsung sebab Sosilawati bukan dibunuh sebab dia seorang melayu,dia dibunuh sebab dia seorang jutawan.(rujuk la status facebook saya.).Jadi tak perlu rasanya kalau nak bangkit kan isu kaum sebab kita pun sedia maklum,keadaan kaum di negara kita ni bukan la boleh dikategorikan sebagai "harmoni" sangat.Jadi kena jaga sensitiviti.
Tapi kita tak boleh nak salahkan kerajaan dan polis jugak.Apa ironinya KPN nak cakap macam tu?Sebab sekarang ni toleransi antara kaum semakin berkurang,lebih-lebih lagi lepas PRU yang lepas.Sekarang ni ada pihak dah naik tocang,dah berani nak cakap macam-macam,mentang-mentang lah dah ada lebih kerusi kat parlimen.Nak mintak macam-macam,kalau tak diberi dikatanya kita ni tak adil.Soalan yang harus kita jawab.Kalau lah berlaku apa-apa yang tak diingini kat negara kita ni,siapa yang akan tinggal,dan siapa yang akan pergi?Jadi kita nak salahkan siapa?Fikirlah sendiri.

4 comments:

Rabiatul Adawiyah said...

Ke KDN cakap macam tu sebab memang dah ada orang yang timbulkan isu sentimen ni? Kat blog-blog, maybe ada. So ni kira macam explanation kepada manusia-manusia yang tak reti bahasa. Haha. Entahlah weh.

Miss Potato said...

ye kot rda.mungkin

Hazique Mirza said...

haih manusia semakin kejam...pasal duit semua sanggup berbunuhan...orang yg cmni patot kene portong 18...sebagaimane yang dia buat kat sosilawati dgn yg lain tuh...dia pon patot dpt hukuman yg same...dipukul,dibakar,pastuh abu kasi masuk lubang jamban

Miss Potato said...

ahaha setuju dgn kau ziq!mmg patut pun.mampos la kau penganiaya!