Tuesday, November 16, 2010

kuku kaki kakakku

Hello makhluk semua.Post kali ni special untuk kakak I yg tercinta,sambungan kisah dia diiktiraf sebagai peguam.Nanti korang yg masuk part 2,blaja la pasal qualified person blablabla and ciri2 apa yg kena ada untuk jadi peguam.
So event ni dipanggil long call.Tak tau kenapa.Mcm takde kaitan pun ye jugak.Tapi takpelah kalau kita menganalisa kenapa event ni dipanggil long call,sampai Tom jadi BFF dgn Jerry pun kita takkan dpt jawapan.Ok melalut.
Jadi pada hari Jumaat yg indah minggu lps,lps sembahyang Jumaat terus pergi ke mahkamah tinggi Key Ellzz dan ke bilik sidang mana ntah.10 orang akan dimasukkan sebagai peguam dan ada 3 wakil dari setiap kumpulan peguam iaitu Malaysian Bar Council,Majlis Peguam Selangor dan satu lagi tu tak ingat.Heh heh.
Sejujurnya,SUMPAH BOSAN WEH!Sebab kita kena dgr speech2 personal yg disediakan oleh setiap mereka yg nak dimasukkan sebagai peguam tu.Ada sorang minah ni siap cerita taska mana dia pegi,KEPUTUSAN UPSR PFFTT@$@#!!.Akak,akak tu dah 26 tahun.Jgn ckp hakim,(ada hakim untuk sidang ni sebab hakim yg ada kuasa nak masukkan seseorang tu dlm bar council)pak cik,mak cik,pak gad,mak cik polis muka bajet garang tu pun mcm nak tutup sebelah mata.Ckp la benda yg relevant dan latest sikit,,mcm pencapaian kat uni ke,apa ke.Sebenarnya,ucapan ni patutnya khas untuk berterima kasih pada semua yg membantu dia sampai ke tahap ni.Nak cerita kisah hidup,last2 ucapan terima kasih pun "dan terima kasih jugaklah pada semua ahli keluarga".Cam hek eleh,patutnya speech kau tu biarlah personal sikit kat family,sebut nama mak ayah siapa,biar hakim and satu sidang courtroom tu dgr.Biar buat org2 keliling u rasa dihargai,disayangi dan bangga.Ini pasal UPSR?Adik kau yg ke 10 yelah kot amik UPSR AKAK OIIII.
So lepas sorang,sorang.Dlm 10 tu,ada la dlm 5 org tu cina.Eh bukan I racist ye,tapi terkejut jugak ramai gak org cina minat nak jadi peguam.Ingatkan diorang minat benda2 mcm bisnes.And dua india,dan selebihnya melayu.
So antara diorang tu ada la yg anak dato,pengkid-HAAA SUMPAH LAWAK.Semua org cam tercengang2 bila wakil peguam dia sebut "she".Ingatkan minah tu salah,rupanya pengkzzz.Berani gak dia dtg mcm tu kat court.
Kakak I org yg ke 9 berucap.Dalam speech dia,semua org dia terima kasih.Sebut satu-satu lak tu!Kawan2 dia punya la ramai dlm speech dia.Then dia ucapkan terima kasih kat kekasih hati(sebut nama,ogayy)and family members.Dia sebut nama I,bangganya!Ok la I admit I jakun sbb hello,judge and satu courtroom tu dgr nama I!Hehehehe bangga bangga.And dia ckp "dan untuk adik saya Nur Ellena,semoga dalam masa 5 tahun,anda pula yg akan berdiri di sini,seperti saya."
OK.Lepas je wakil peguam dia ckp mcm tu,I nangis.Memang I tak boleh nak tahan.Sekarang bila type balik pun rasa sebak tu ada.I rasa sgt2 terharu and mungkin,jauh dalam hati I mmg nak sgt berada di tempat dia.I nak jadi mcm dia.I nak sgtsgtsgtsgt.Ayah dan kakak I mmg dari dulu lagi dah jadi sumber inspirasi.Dulu I tak percaya sgt bila org ckp bila kita dpt inspirasi,ia mungkin akan mengubah hidup kita.I rasa benda tu cliche dan bnyk dipropaganda.Tapi bila kena kat batang hidung sendiri,barulah I dpt rasa sebenarnya mmg ada kuasa inspirasi.Wow.
Ok enough la berceloteh.Time dlm court tu mmg tak boleh la bawak camera masuk kan,so I letak la beberapa gambar yg I ambil time long call tu.

sumpah lawak muka dia.ahahaha
uuuu ada terasa mcm dlm drama "cinta syariah" tak?
Tu dia suasana kat luar bilik mahkamah.Ada je Encik Botak tu kat tgh2.Dari jauh pun nampak.Heh heh
Eh,eh ni dia dua Encik botak!-yg sebelah kanan tu wakil peguam kakak,and he's her lecturer.Bagus betul,kena rapat dgn lecturer mcm ni.Heh heh

Ok bye!


11 comments:

Hazique Mirza said...

bapak kau tinggi gila elen!

hamdan jean paul glitter said...

aku pun nak juga ellen jadi macam akak kau. tapi aku risau muet aku arghhhh

FS said...

tak lama lagi hang lah pulak ;)

Miss Potato said...

haziq:ehehehe tgk la anaknya :B

hamdan:tak apa,usaha tangga kejayaan.doa la lepas muet

fs:Amin.aku harap satu hari nanti.(cewahh)

N@biL said...

kakak ko amik law kt ner weh.??
congrat..hehe

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

i suddenly feel kinda scared watching this.. haa, btw, ur sis look hot in that pix

Twinkle Lilis said...

perghhhh
syiok doh denga story nieh
rase teringin
akuuu nak jugaaak bediri kat sana

Miss Potato said...

nabil:mcm kita la,uitm :)

paan:one day paan.Insya Allah

twinkle lilies:haha comel nama.tu ah satu hari nanti,babe

FARIZ ILIO FERNANDO said...

nak nangis la plak baca benda ni.. hehe.. doalah dpt band 4.. amin2..!!

Miss Potato said...

insya Allah fariz,satu hari nanti.band 4,amin :)

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

amin