Thursday, November 11, 2010

TIPS MUET :)

Hello semua!Ok ini lah post yg I harap dpt membantu korang semua nak jawab muet.I know this is muet and its better if I write in english,tapi I rasa baik kita ckp BM jelah sbb senang lagi nak explain.Hehehehe
Ok speaking dah habis kan?So let's tackle the remaining three

READING

Ok reading ni tak tricky.Seperti namanya sendiri reading ni maknanya kita kena faham setiap paragraph yang kita baca.My tip,baca sekali lalu setiap paragraph sebelum menjawab.Jangan tekun sgt baca sebab nak fahamkan ayat yang u tak berapa nak faham.Kalau baca terlalu tekun,u akan panik,and bila panik satu apa pun tak boleh nak jawab.So relax je.Bila dah baca,at least dpt gambaran paragraph tu pasal apa.Lepas dah baca,tgk soalan.Dari situ,carik la jawapan kat perenggan yg sepatutnya.

Soalan-soalan dia selalunya akan ikut perenggan.Soalan pertama kat line ni,perenggan ni,soalan kedua pula kat line seterusnya dan begitulah sampai habis.SELALUNYA LAH.Tapi mmg mcm tu pun.
Untuk true/false/not stated.Well true and false tu semua ok kan.Tapi bila false and not stated tu kita confuse.Well simple guys,kalau dlm paragraph tu tak sebut langsung pasal benda yg ditanya tu,mmg terang2 NOT STATED.False ni bila kita baca and kita tau salah,contohnya soalan tanya "1000 people died due to bird flu",tapi dalam paragraph ckp 500 org contohnya.So terang-terang false,kan?

Ok lagi satu contoh dlm paragraph tulis "bird flu is the major cause of death in asian countries" dan soalan tanya "a cure has been found to cure bird flu in asian countries".Now benda ni bukan false,sbb paragraph tak ckp apa-apa pun pasal cure,tapi bird flu yg jadi cause of death.So untuk soalan mcm ni,kita jawab la not stated,sbb tak state pun kalau ada cure ke tak.Lain la kalau soalan tanya "bird flu gives little effect to the people in asia",ha yg ni kita boleh jawab false,sbb dah terang2 bird flu ni major cause of death.Nampak tak?

Untuk soalan cari meaning pulak,well the best way is to read the line given again,and tgk for clues.Sebab I pernah try jawab,and I salah -__-.Mmg agak susah la.Tapi I guna cara mcm ni lah.Kalau tak,carik je yg u rasa paling logik dlm list jawapan yg dia kasi.Tapi selalunya akan dpt clue maksud dia apa melalui ayat tu.

Lastly kalau dpt yg fill in the blanks tu,kalau tak sure mcm mana nak eja,or takut grammar salah,I syorkan tiru je balik ayat yg dah ada dlm paragraph tu bulat-bulat.I tak rasa diorang boleh ckp jawapan u tu salah.Walaupun nanti mcm tak ada space,tulis je.Kalau dah terlalu panjang jawapan dia,pendekkan la sikit.Tapi jgn la main potong2 ayat,try la summarize kan balik ayat tu dan gunakan kata penghubung yg sesuai.Nanti dlm writing I akan kasi link yg akan tunjukkan korang mcm mana nak gunakan basic grammar dgn betul.
So inilah tips2 untuk reading.

WRITING

PART A:-
Fahamkan graph/bar chart/pie whatever.Mesti tau apa soalan nak,dan apa info yang u boleh dpt melalui graph yg diberi.Selalunya soalan akan direct.Ok untuk part ni I kasi contoh la.Ini ikut pengalaman soalan yg I dpt masa buat muet dulu.

Soalan yg I dpt pasal qualifications seeked in a job.And dia kasi list of the qualification that employers want and qualifications employees think employers want.So qualification nya sama,tapi ia di grade mengikut nombor yg berbeza.

Untuk soalan ni,the first thing yg I buat is I list out ikut susunan qualification yg mana paling tinggi dan rendah mengikut employer dan employee.Lepas dah habis drafting,I tulis la ikut susunan mana yg paling tinggi employers nak,diikuti dgn kedua tinggi,sampai la habis dan begitulah untuk employees.And I rasa soalan ni,tak payah nak jawab satu-satu.Kumpulkan mana yg sama dan jawab terus.Macam yg I buat,I list kan side employer dulu,then I buat side employee sbb ada perbezaan pendapat antara kedua2 pihak tentang quality mana yg paling dikehendaki

Contoh:
(Intro)-The table given shows the list of qualifications that employers seek and what employees expect the employer would want.

(Start first paragraph)-In the list of qualifications given in the table,it is seen that the highest quality that is wanted by an employer is hardwork,which is rated 1.This is followed by honesty which is rated 2,and team work is rated 3.It is also seen that experience is one of the skills most employers seek for,as it is rated fourth highest.Haa mcm tu la lebih kurang,see how I elaborated the sentences so dia tak jadi la mcm
"The highest rated quality is bla.This is followed by bla.Next is bla."

Kalau buat mcm ni,pendek sgt la karangan nya.Cuba elaborate sikit setiap point.
Ok yg ini pulak untuk employees

"However,on the employees side we can see that they feel the best quality is communicating skills,which is rated 2,followed by blablabla"

Then untuk conclusion,I just tulis je apa yg I nampak kat table tu secara general.Kira summary la.
Contoh:

In conclusion,it can be seen from the table that the qualities that is wanted by employers differ with what is expected by the employees.This shows that there is a difference of opinion between both parties regarding each qualification.(yang ni tak nak tulis pun tak apa,I tulis nak tambah perisa).
Seingat I la,I jawab mcm ni.
Untuk part ni tak payah nak jawab panjang2 sgt kan ada limit patah perkataan.

PART B:-

Part ni agak senang kan,sbb yg ni kita bebas nak tulis apa2 aje.My tip,draft out apa yg kita nak tulis.Tak cukup masa pun,at least tulis je semua idea yg kita nak ckp dulu.Ini akan menyenangkan kita kan.And untuk part ni,sbb kita bebas nak tulis panjang2,maka akan berlaku bnyk masalah grammar.Nak ajar grammar terlalu panjang kat sini,so I kasi link ni,and this link is good sbb dia siap kasi contoh tulisan grammar yg salah.So part ni I tak nak elaborate bnyk la.Tapi seelok-eloknya untuk dpt band 4,kasi la enam perenggan.Satu pendahuluan,empat isi dan satu penutup.Yes at least 4 isi ye.
The link:http://www.rong-chang.com/grammar/auxiliaries.htm(u guys boleh tekan back and tgk list2 yg lain)

LISTENING

Ramai gak yg kantoi kat listening,and I faham sbb listening ni CONFUSING.Dan tambah pulak dpt speaker yg keluarkan bunyi background je lebih,suara org tu tak dgr langsung.Lagilah.
My tip untuk listening ni,baca soalan yg u dpt dulu.Then dgr betul2 apa yg org tu ckp.Kalau I,I cheating sikit.I takde nak tunggu sampai dia kasi time nak jawab tu.Masa org tu tgh bercakap,masa tu la I tulis apa yg jawapan nak.So the best way is to read the question and dgr je keseluruhan recording tu sbb semuanya penting.And untuk listening ni,make sure u tak distracted,sbb ia memerlukan focus yg penuh.Kalau kita menjeling2 org kat sebelah sambil mendengar,otak kita takkan dpt la nak tangkap apa yg org tu ckp.Lepas tu mula la buat muka toya sambil ckp HA?HA?

Satu lagi pasal listening ni,ramai dari korang yg buat mistake homonyms.Apa benda ni?Well homonyms ni is bila kita confuse bila dgr perkataan yg sama bunyi,tapi LAIN MAKSUD.Pls be careful!Salah ni,salah la semua.

Contoh:
BARE and BEAR
BLEW and BLUE
Bunyi sama,tapi maksud lain kan?

Dan juga ejaan.Well untuk ni mcm mana I nak tolong,soalan dia I tak tau.The best way is to make sure u baca balik jawapan u and tgk ejaan tu betul ke tak.Selalunya lah,recording listening ni takde kasi ayat2 yg kita tak pernah dgr,selalunya perkataan common la jugak.So nak prepare listening ni,bnyk2 la baca surat khabar english,so anda akan familiar dgn perkataan2 yg ada.
Oh lupa,grammar jugak kalau boleh tolong check.Tapi soalan listening slalu nya mintak 5 perkataan maximum kan,so u guys tulis je balik apa yg u dgr
Contoh:

Soalan tanya:What was Aini doing when she got robbed by the men?
Jawapan:Aini was reading a book.
And pls make sure jawapan u LOGIK.
Contoh,org tu tgh ckp pasal kebakaran.So kalau nak tulis jawapan,tulis la "he blew off the fire",and bukan" he blue of the fire".Kan dah tak logik letak blue tu.
Or
"I will accept this payment",bukannya "I will except this paymentt".Kan salah.

So basically mcm tu jela.Hehehehe


OK,I rasa ini jelah tips2 yg I boleh kasi untuk exam muet nanti.I doakan yg terbaik untuk semua,semoga u all akan mendapat Band 4 dgn jayanya.Feel free to ask me anything in case u rasa apa yg I tulis ni tak mencukupi.Thanks for reading and good luck.You'll get Band 4 and above,Insya Allah :)

*Ini semua adalah hasil tulisan I,Ellena Razif ye.Ada copyright.Penat tulis u ols!Hahahaha

24 comments:

FARIZ ILIO FERNANDO said...

tq... rasanya bila la essay i nak siao tanda kan.. hehe..

Miss Potato said...

ehehe saba ye.siao tgh membaca essay mu

Anonymous said...

hehe..good tips..

nabilah nasuha~~ said...

tanx elleyh..really helpin wth da tips! ;)

Miss Potato said...

ur welcome guys :)

asyreina lolipopgurl said...

thanxx...

Anonymous said...

thanks elle!
u've been a great help! =)

Miss Potato said...

ur welcome :)

Anonymous said...

kak elen terima kasih. lepas ni kak elen tolong bagi tips tips untuk menjadi cantik dan tips tips nak kuruskan badan pulak kat blog ni. suka tgk kak elen dan saya pembaca setia kak elen. :)

Miss Potato said...

ni sape ye?

beruang said...

aku suka post neyh sebaba ada nama aku.
BEAR.hak3

Miss Potato said...

ahahaha aku dedicate ni khas ntuk kau tau bear!

KHai said...

Salam sejahtera rakan2 semua...

Ada berita baik buat anda yang baru nak ambil peperiksaan MUET, yang GAGAL dan nak ambil semula, yang TAK PERNAH LULUS, yang nak memperbaiki band yang diperoleh dalam peperiksaan MUET yang lalu. Rakan saya Saudara Shamsul Ariffin telah menerbitkan sebuah panduan untuk lulus dalam peperiksaan MUET.

Jika anda berminat untuk mendapatkan panduan tersebut sila KLik Sini

Benti said...

Good tips. thank you for sharing..hopefully to get band 4..Amen. TQVM.

shahrul nizam said...

Another tips and secret to pass MUET, you can find at:
http://www.rahsialulusmuet.com/hop.php?ref=shahrul
My friend had already use it, and he got Band 3 from Band 1 in his previous Muet
Now, i am use it for my Muet on July 2014.
For futher information you can go to:
http://www.rahsialulusmuet.com/hop.php?ref=shahrul
or pm me at FB : shahrulnizam66@gmail.com
or email: shahrulnizam66@gmail.com
There is no loss in finding knowledge. Good luck to us for MUET

Anonymous said...

tips yg sgt membantu..TQVM Ellena :)

Anonymous said...

thanks babe ! paper esok. calon persendirian.saja baca blog u.really help a lot :D

Anonymous said...

Orang tuo cam pakcik ni guno enkau punyo tips, mano laie den nk dapek tips brguno cam ni. trimo kasih la yo

Anonymous said...

Thanks! :-)
sekiranya writing part 2 , jawapan yang diberi telah memesong adakah akan diberikan markah?

Anonymous said...

*terpesong

puteri fatin said...

Thanks a lord elle.. :)

Anonymous said...

dalam reading ade berapa petikan?

Rahsia Lulus MUET said...

Mohon share tips ni sis di blog saya

azlismkpengkalanchepa2 said...

terima kasih untuk tips yang berguna