Monday, March 07, 2011

sivik minded la sikit!

Hello,salam semua.Salam 1 Malaysia.
Hari ni nak ckp sikit pasal KESEDARAN SIVIK.Tahukah anda apa itu?Sebenarnya cerita ni dari mingu lps lagi ,tapi sbb dah lama tak online,maka dibawak la cerita tu hari ni.Cerita ni I nak spesific kan kat kaum2 hawa yg tak reti2 nak tolong hulurkan tangan,ringankan beban kaum hawa yg lain.Apakahhh?
First story nye mcm ni,I dgn Yayan(bak nama yg dia tulis time order makanan)or Yan,baru lps balik dari tgk Fariz masuk pertandingan Kuiz 1 Malaysia(btw,tahniah sbb dpt masuk ke peringkat seterusnyaa).Ok bnyk sgt heklan.Anyway time nak balik tu dah nak dkt pukul 11,so kami yg duduk kat MAWAR aka POISON ROSEEE ni rasa mmg tak sempat la nak masuk sbb gate akan tutup pukul 11.Jadi on the way dari PTAR 2 nak ke mawar kami try la tahan2 kereta yg ada sbb kalau naik kereta maybe sempat lagi nak sampai.Malangnya semua kereta yg lalu,yg perempuan bawak,buat muka derkkk je siap speed laju2 pulak.Padahal,dlm kereta dia,dia sorang je pun.Salah ke kalau nampak kaum sendiri tgh mcm jalan tgh2 malam,offer ke,apa ke.Bukan hadap pun,tapi ni mcm basic manners,tau?Memang la takut bawak total strangers dlm kereta tapi tgk la pun siapa yg dibawak.Apaalahhh serious tak faham.
Ok lps tu tak sempat pun kitorang nak masuk sbb dah 11 something,so singgah la beli burger kat DC.Lepas tu gate dah tutup,bajet nak panjat la,malangnya kaki kau Senah,bukannya kaki model atau atlet kebangsaan,pakai pulak seluar ketat.Dari terkoyak nampak spender,baik lupakan jela niat suci tu.So nak tak nak kitorang terpaksa la nak try tahan kereta,masuk ikut gate belakang pulak sbb dah takde pilihan.Nak jalan waktu tu dah la pukul 11 lebih,lps tu RAMAI OK LELAKI2 TAK DIKENALI MENAKUTKAN merayau2 time tu.Tak tau dah melayu ke,bangla ke.Melepak2 lak diorang kat tepi2 jalan tu.Tak takut pulak engkau Bedah?TAKUT KANNN?So time nak tahan ni ada la beberapa bijik kereta yg dipandu oleh KAUM HAWA,TAPI HARAMMMM sorang pun tak nak berhenti.Sumpah time ni dah menyumpah seranah dah.Sudahnya ada abang yg baik hati ni tumpangkan,sumpah abang tu baik,tak gatal,tak amik kesempatan,tak apa.Dia mmg niat nak tolong je,berhentikan kitorang kat gate belakang pastu dia pun blah.Org perempuan bila nampak perempuan lain naik kereta dgn laki,buat persepsi mcm2.Hakikatnya,kalau takde abang tu tolong,ntah mcm mana la kitorang nak balik.
Kisah kedua,nak pegi bayar bil elektrik kat Perindu.Time nak balik tu hujan la pulok so I dan room mates tersayang semua stuck.Dah la kitorang ni kat bahagian Perindu yg mmg boleh kata dlm kolej tu jugak,so tak dpt nak pegi mana2.Lepas tu ada la beberapa biji kereta yg lalu,dan kami ni segan la nak main tahan2 org,tapi sbb dah lama sgt kan,malangnya takde pun yg nak tolong,tanya ke apa ke.Ada tu bawak awek,lps tu nak tayang2 pulak kereta NEO dia yg mmg oh WOW,AMAZING,NEO BAI!NEOOOO,NEOOO.Calang2 org tu boleh bawak PROTON NEO.Jgn memain!Pastu kitorang ni pun jalan la kaki balik redah hujan,sumpah time tu menyumpah gila sbb takde ke sorang pun yg ada kesedaran sivik?Bukan nak menggatal pun main2 nak tumpang kereta org sbb mengada2 tak nak jalan,tapi mmg time tu dah desperate,boleh reti beza tak?Tak hengen pun nak mengorat balak kau.Tgk la muka I.Ada ke muka mcm perempuan cantik sopan santun yg menggedik2 nak mintak ditumpangkan sambil buat muka paling seksi dan comel?Muka balik kelas cam singa nak beranak,dgn rambut amazon bak kata classamates dulu.So tolong jgn nak perasan sgt,dan tolong la jadi lebih sedar diri sikit.
So I nak ckp,tak kisah la lelaki ke perempuan,kalau nampak org tu dlm kesusahan tolong2 la.Lelaki I malas la nak tolong sikit,sbb korang lebih berdikari.Takkan sok dah bawak kete nampak laki jalan malam2,stuck dlm hujan nak tanya kat dia,nak tumpang ke?Tak mcm @$!@!! pulak.Kalau perempuan,tolong la sesama kaum sbb kita ni perempuan kot,lagi bnyk halangan dan cabaran,tambah2 kita ni insan yg lemah *ehem,dan comel.Keh keh.
Yg lelaki,contohi la sikap abang tadi,dia tak menggatal pun.Niat betul2 nak tolong.Kan bagus mcm tu.

Ok tu je.Bye!

3 comments:

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

itulah pentingnya kesedaran sivik...

Ellina Dzulkarnain said...

I'll surely stop and give you a lift if i see you.

Miss Potato said...

paan:yes,tau pun

eli:thanks babe.wish semua org pun sivik minded mcm u